Profiel

De kunstenaar in zijn atelier

Bij de opening van een expositie met zoon Jasper

Bij de opening van een expositie met kunstenaars Marjolein Kruijt en Renso Tamse

Voormalig opleidingscentrum van de PTT "Voorlinden" waar Bep zijn opleiding heeft gekregen in de 60 er jaren.

Vanaf september 2016 wordt dit het nieuwe museum "Voorlinden".

www.voorlinden.nl

Bep Bernard is een "laatbloeier" als kunstenaar. 

Als jongen vroeg hij al aan zijn ouders of hij naar de kunstacademie zou mogen gaan. Dat was in die tijd geen voor de hand liggende keuze.

Grappig eigenlijk, want het was juist zijn moeder die hem als jonge knaap op de lagere school op woensdagmiddag naar het Stedelijk Museum in Schiedam stuurde. Pierre Jansen was daar toen conservator. Die werd pas veel later beroemd via zijn programma op de televisie "Kunstgrepen", waarmee hij heel Nederland aan de buis wist te kluisteren.

De Schiedamse jeugd wist hij toen al te interesseren voor de beeldende kunst. Eerst gingen ze allemaal mee om te kijken naar de COBRA expositie om daarna zelf met de tong uit de mond te gaan schilderen in de aula van het museum.

Bep besloot uiteindelijk een studie te gaan volgen bij PTT in Wassenaar. (Sinds september 2016 is hier het museum Voorlinden geopend).

Vanaf zijn 36e jaar begon hij als zelfstandig ondernemer in Tilburg en deed zeer veel projecten als adviseur van kleine en grote organisaties.

Op zijn 60e jaar besloot hij om de oude jongensdroom alsnog te verwezenlijken en is hij begonnen met zijn passie als beeldend kunstenaar.

Hij schildert en tekent inmiddels ruim 10 jaar en heeft diverse exposities gehad in binnen- buitenland.

Vooral zijn expositie in de Art Gallery van het World Trade Centre in Rotterdam van enkele jaren geleden vervult hem met grote trots.

Bep schildert het liefst op een realistisch/impressionistische manier en is hoofdzakelijk landschapsschilder. Hij heeft dan ook een grote liefde voor de natuur en in het bijzonder voor bomen. 

Hij werkt in diverse technieken, zoals pastel, aquarel, olieverf, tempera en acryl.

Door zijn liefde voor het detail is hij een tekentechniek gaan ontwikkelen waarbij hij met de precisie van een etser werken maakt die een uniek karakter geven aan de diepte die de natuur en de landschappen daarin aan ons geeft.

Of zoals het Bernard het zelf vaak zegt:

"Toon is voor mij nog belangrijker dan kleur!".

Na 10 jaar hard werken vindt Bep dat hij nog immer een lange weg te gaan heeft die moet worden afgelegd om zijn ideale niveau te bereiken. 

Maar zijn slagzin daarbij is: "De weg is het doel".

En daarbij geniet hij elke dag in zijn atelier of  "en plain air".

Bep heeft bij zijn start goede begeleiding gehad van de Middelburgse schilder Cor van der Padt. En met enige regelmaat wordt hij ook gecoacht door de bekende realist Gezien van de Riet uit Castricum.

De etser Reinder Homan uit Friesland heeft hem bij het maken van zijn "etstekeningen" de nodige tips gegeven waar hij nog immer veel plezier aan beleeft.

Bep Bernard is 70 jaar en woont in Fijnaart.

Hij heeft veel in opdracht mogen werken van diverse opdrachtgevers.

Daarnaast geeft hij in samenwerking met het Hotel/kasteel Terworm in Heerlen (uit het v.d.Valk concern) regelmatig workshops en cursussen.

In opdracht van bedrijven en overheidsorganisaties verzorgt hij coachingstrajecten waar creativiteit en kunst een rol bij spelen.

Op diverse lokaties in Frankrijk en Nederland geeft hij ook workshops en cursussen aan beginnende en gevordende deelnemers die zich verder willen bekwamen in de techniek van het tekenen en schilderen.